A tehetségkutató továbbjutói - A Gátnál, Headless Trio

baraczka 2010.03.08.

A PEN2010 Tehetségkutató elődöntőinek keretében 3 nap alatt 24 zenekar mutatkozik be. Az első forduló március 18-án lesz, így éppen itt az ideje, hogy alaposabban megismerkedhessetek a továbbjutókkal. Első körben a sárvári/celldömölki gyökerű A Gátnált valamint a pécsi Headless Trio-t ajánljuk figyelmetekbe.

Szabad asszociációk - A Gátnál

A PEN Tehetségkutató első elődöntős napján lép fel A Gátnál Vas megyében verbuválódott csapata. Bár a zenekar egész más felállásban már tíz évvel ezelőtt is létezett, több éves kihagyás után 2009-ben kezdtek neki újra a számírásnak. A jelenlegi tagok közül csak az énekes/gitáros Benkő Gábor, és a basszeros Deutsch Laci volt alapítója a zenekarnak, lendületet az új dobos (Nagy Pepe) és a női énekhang (Horváth Viki) jelentett. Ebben a formációban Szenes-béli koncertjük lesz első bemutatkozásuk a nyilvánosság előtt.

A tehetségkutatóra beküldött két szám (Szamártej, Jónás a cetben) csak szelete ennek az új erőre kapott zenekarnak és a fejükben születő, ötletektől hemzsegő zenei világnak, melyet stílusilag úgy a legegyszerűbb elhelyezni, ha az általuk kitalált „kácsmák” megfogalmazást használjuk. Annyiféle stílusbeli és hangulati elem ötvöződik, amilyen sokfélék és amennyire nyitottak művelői.

Elsőre talán nehéz megfejteni ezt a néhol abszurd, különös világot, de a kulcs a sorokhoz már a zenekar névválasztásán elgondolkodva formálódni kezd. „A sokak szerint kusza szövegek akkor kapnak értelmet, ha elvonatkoztatsz attól, ahogy általában értelmezel egy mondatot, és inkább arra koncentrálsz, hogy mi jut eszedbe, milyen érzéseid lesznek, ha kimondod egymás után ezeket a szavakat. Egy szöveget, egy címet, vagy egy zenekar nevét értelmezni szerintem szubjektív kreatív tevékenység.” Pontosan ez a szabad gondolat- és ötletfolyam az, ami meghatározza a szövegek, dallamfoszlányok, visszatérések rendjét – vagy éppen az asszociációk áramlásából fakadó rendetlenségét.


Csapó kettő - Headless Trio

A tehetségkutató elődöntős zenekarait bemutató sorozatunkban első helyi erőként köszönthetjük a Headless Trio (furcsamód) kvartettjét. Nevük még nem csenghet túl ismerősen, ám az Apodemus már többet mond azoknak, akik tavaly is figyelemmel kísérték a tehetségkutatósokat. A csapatban csak a dobos személye változott meg, Györei Zoltán helyett a SzigorIgorból ismert Csobó Dominik adja az alapokat.

Zenéjükre viszont hatással volt a változás, hiszen a blues-os hangzás teljesen eltűnt, helyette az elszállósabb, kis túlzással pszichedelikus rock felé vették az irányt, és pontosabb, egységesebb világgal jelentkeztek. Vonzó dallamok, erős ének és jóleső instrumentális pihenők jellemzik őket leginkább – ez utóbbit nagymértékben a billentyűsnek köszönhetjük. Ha túlélnek ebben a formációban – és kívánjuk, hogy így legyen -, az egyelőre csak csírázgató masszív BTK-s magból erős pécsi zenekarrá nőhetik ki magukat.

Tavaly az Apodemus az elődöntőig jutott, a zsűri pozitívan értékelte fellépésüket, de a PEN-hez akkor kevésnek bizonyultak. A selejtező zsűritől most újabb esélyt kaptak, hogy ebben az új felállásban ismét megpróbálják bevenni a Szenest és a zsűri szívét is megmelengessék.

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://blogsertes.blog.hu/api/trackback/id/tr261822401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kortorari 2010.03.11. 09:33:58

Köszönjük szépen a megjelenést. Megtiszteltetés a Sertésen jelen lenni! :) Ha valakinek van kedve esetleg Vas megyéből velünk jönni a PEN tehikuti első elődöntőjére március 18-án, jelezze nekem, mert még van hely a mikrobuszban és minél többen leszünk, annál olcsóbb! Sárvárról indulnánk.

kortorari 2010.03.11. 09:38:00

Elnézést, nem mutatkoztam be. twickkk voltam A Gátnálból.










süti beállítások módosítása