A PEN Tehetségkutató elődöntősei IV. - Rejtély, Cat Sized Dog Bite, Poe Jazz Ensemble

?

baraczka 2010.03.17.

 

Mai adagunkban rendhagyóan három zenekart mutatunk be. Az ok egyszerű, bár sajnos nem örömteli: a MyGodness zenekar külső okokra hivatkozva visszamondta fellépését a 18-ai elődöntőn, így csak hét zenekar fog holnap bemutatkozni. Cserébe viszont már a 23-ai napra koncentrálva megismerhettek két újabb zenekart!
 
 
A szigetszentmiklósi garázspop - Rejtély
 
A Rejtély 2007-ben alakult Szigetszentmiklóson, még ebben az évben dalaikat az Itt a nyár! és Változtass meg! demó lemezekre rögzítették. A 2008-as évet inkább a koncertezésre, és a Mennyország c. kislemez elkészítésére szánták. A Rejtély nevet az énekes, Szabó Balázs Zalán hozta magával még 13 évesen gyermekkori punkzenekarából. Rövid fennállásuk óta több tagcserén átestek.
 
Megalakulása óta folyamatosan, szinte hetente koncerteznek vidéken és Budapesten egyaránt, többek közt fellépést nyertek az A38 Hajón a Heaven Street Sevennel és a Gödör Klubban a Pál Utcai Fiúkkal. Zenéjükben fellelhető a 60-as évek beat, 80-as évek punkrock, new wave és különböző gépzenék hatásai, melyet füstös leheletű, balkáni jellegű énekhanggal tarkítanak.
 
Zalánra nagy hatással volt a Beatles, így nem véletlen, hogy jelenleg is ennek a stílusnak a felturbózott és modernizált változatát tolja. A zenekar jelenleg első nagylemezét készíti, és szeretnék, ha nem szerzői kiadásban kellene kiadni. Eddig magyarul énekeltek, ám mostanában angol nyelven is születnek dalok, melyek, ha minden jól alakul, akkor egy amerikai magazin CD mellékletében is szerepelhetnek.
 
dg
 
 
 
Jazz-hip-hopnak bélyegzett hangyász-metál - Cat Sized Dog Bite
 
A formáció 2008 őszén alakult, egy másik – azóta felbomlott - zenekar rosszul sikerült próbáját követően (a gitárosok nem jöttek el). Az ott tartózkodó négy zenész, Bandi Csongor (MC), Ölveczky Balázs (szaxofon), Németh Gergely (dob) és Soproni Gergely (basszusgitár) eszelős jammelésbe kezdett, és elhatározták, hogy nekik együtt kell zenélniük egy formációban, ami majd egyszer Cat Sized Dog Bite néven nevezi magát.

Később felkérték Budavári Zoltánt (Dj Bunny MF), hogy erősítse a zenekart a lemezjátszó mögül, és húzza el a nótájukat, majd hirtelen, hogy teljes legyen a formáció, elhívták első koncertjük előtt egy nappal Kaluzsnyi Boglárkát, hogy legyen az énekesnőjük. Azóta átmentek pár dobos cserén, mert a Gergők náluk nem maradnak meg a dobok mögött, így a zenekar jelenlegi dobosa Potkovácz Márk.

A zenét író hármas fogat (Sopi, Csongi, ÖB) és Zoltán, mint korrektor és koordinátor, az elmúlt másfél év alatt sem változott, így a zene sem ment át nagyobb műfajbeli átalakuláson.
A zenekar stílusa dél-budzsumburai hangyász-metál. Ezt úgy kell elképzelni, ahogy szeretnénk. A közönség szereti a csapatot jazz-hip-hopnak bélyegezni, de ők tudják, hogy igazából ez nem így van. Mindenkinek üzenik, hogy március 23-án, azon a bizonyos keddi napon jöjjenek el, és mulassanak velük. Meglepő lesz, mulatságos és vidám gyermekkacajjal teli!
 
 
 
Csak a Poe Jazz
 
A pécsi Poe Jass Ensemble olyan jazzkedvelő egyetemistákból és nem egyetemistákból alakult meg 2009 nyarán, akik nem tudtak mit kezdeni a szabadidejükkel. A jazz band koncertjeit eddig főként pécsi helyszíneken tartotta. Ezek közül kiemelkedő a múlt év szeptemberében Pécsett megrendezett Jazz Kontakt elnevezésű programsorozat, mely során a kvartett bemutatkozhatott a hazai jazz élet szereplőinek, valamint Pécs város jazzkedvelő közönségének.
 
A csapatnév hosszú folyamat után alakult ki, miután a Balogh-Ferenczi-Gubik-Hofecker Quartet név túl fantáziadúsnak tűnt a hazai zenekarnevek palettáján, nevüket kis híján Lokriszi Szörnyre, majd Vörös-swingesekre váltották, utóbbit politikai mellékzöngéje miatt, míg előbbit degeneráltsága végett száműzték a lehetőségek közül (de minden jog továbbra is fenntartva!). Végül Gizi Dillespie és Dzsukel Lington után megszületett a mai nevük, mely már egyet jelent az örökzöldnek számító jazz-sztenderdek mellett a XX. század második felének modernebb kompozícióval is.
 
A kvartett tagjai: Gubik András-szaxofon, Hofecker Dániel-trombita, Ferenczi Roland-gitár, Hofecker Mátyás-nagybőgő, Balogh Balázs-dob.
 
 
Vidó 
 
 
 
 

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://blogsertes.blog.hu/api/trackback/id/tr421847800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.










süti beállítások módosítása