A nagy sündörgés

zenendroll 2010.04.23.

Bár tegnap éjjel a fesztivál területén még sokan aggódtak, hogy a diákrektorcsapatok nagy része odaveszett a Mecsekben, mára már biztosan jelenthetjük, hogy ez nem így van. A délelőtti vetélkedőn szinte mindenki megjelent a Barbakánnál egy kis sündörgésre.

 

SÜN!SÜN!SÜN!SÜN!...valahogy így kezdődött ez a reggel, no meg a kábaságot és a másnap élét elnyomasztandó sörrel, borral, vodkával. Így már készen is álltak a csapatok, hogy megmutassák, hogyan „dörgetik” sünjeiket. A vámpíroknak már-már annyira sok volt az utóbbi időben elfogyasztott alkohol, hogy egyikőjük fellázadt: ő ezentúl vizet akar inni! A forradalmárt persze gyorsan leverte Drakula süne. Ennek megünneplésére a Pen in Black osztogatta 5 literes kannáját, miközben elreppelték a jogászok új himnuszát.

 

 

 A Metálcicák új taggal bővült Metál Süni által. A szegény kirekesztett állatot turnéjuk során fogadták be, majd megtanították neki, hogy mi is az a rákkenroll. Azóta ő a grupiek egyik kedvence, élete pedig sose volt még ilyen jó. Merésznek merész volt az ő produkciójuk is, de messze nem mutatott olyan perverzitást, mint a Penesztrojkájé; Csagajev és Jevgenyij közös sünének születése mindenképp több volt, mint érdekes.

 

A Penlight táncoslábú csapat, ez most már kétségtelen. Eddig sem takargatták, hogy mennyire szeretnek bulizni és táncolni, ahogy a délelőtti előadásuk is mutatja, hiszen különc, mondhatni extravagáns sünük is a tánchoz értett a legjobban. Az <O>pen is bemutatta, milyen egy igazi elektronic-supersonic parti. A mókázás után kék szupersünük annyira megtetszett a pollackosoknak, hogy SÜN alakulatuk áldozatául esett. Nem így járt a művkarosok állata. Ez minden bizonnyal annak tudható be, hogy még a csapattagoknál is szánalmasabb, szemétdombra való alak volt.

 

A Pendragon sün családfájában kétségtelen, hogy akad némi sárkányvér. Bár a kardokat le tudta győzni, a Trollal már nem bírt. Történetük így túlélő és hős nélkül maradt. A honfoglalók sem váltak a nap hősévé, hiszen Nyalókát hozták el sündisznónak. A malac annyira megrémült, hogy a vágóhídra is szívesen menekült volna, a tömeg pedig egyként követelte Nyalóka felszabadítását.

 

 

 Még a pen-pen lányok is az ő védelmére keltek, pedig percekkel előtte a Rocksertésre támadtak. Új kabalát akartak kinevezni, saját Sünük képében. (Úgy néz ki, mégsem tudják megbocsátani neki, hogy eltérítette őket Octoberfest-re vezető útjukról.) Rocksertés viszont nem mondott le, így erőszakos eszközökhöz nyúltak és kishijján halálra csikizték. Nyugalom, azóta már felépült, de este még biztos szüksége lesz néhány regeneráló felesre; ha találkoztok vele, ne felejtsétek el megvigasztalgatni.

 


A Yamm! készíti a PEN csiripfalat

?

varnagyszabolcs 2010.04.23.

A Pécsi Egyetemi Napokra hangolt csiripfalat indított a Yamm!, a legnagyobb, kifejezetten hazai felhasználókra fókuszáló magyar Twitter-szájt.

A yamm.hu/pen2010 címen elérhető csiripfalon egy helyre gyűjtve jelennek meg a PEN-nel kapcsolatos magyar Twitter-üzenetek (twitt, tweet, csirip - ahogy tetszik), valamint a PEN hivatalos lapjának, a Rocksertés naplójának és a bama.hu PEN-dossziéjának hírei is. 

Természetsen nem csak a Yammban írt üzenetek sorakoznak itt, hanem az összes Twitter-kliensről és -szájtról befutnak ide a csiripek. Amivel azonban többet ad a Yamm! a normál Twitter-oldalnál, az a magyar trendkövetés (mely témákról írnak legtöbbet a felhasználók?), a celebek, a magyar hírességek twittjeinek megmutatása, illetve az újoncok megjelenítése.

A Twitterhez képest az is plusz, hogy remek magyar gyűjteményeket kínál képekből és videókból, ami mindenképpen egyedi szolgáltatásnak számít, hasznos és szórakoztató is.

A Yamm! egyik legfontosabb jellemzője, hogy magyar szolgáltatás lévén a twitter.com-nál sokkal könnyebb további magyar ismerősök után kutatni. A Twitteren persze nem feltétlenül az ismerősök puszta regisztrálása a cél, mert bárki, akár celebek, közéleti emberek is követhetőek, és ebben is sokat segít a Yamm!

Aki professzionálisan akarja használni a Twittert és szeretne minél több magyar követőt, ne hagyja ki a Yamm.hu-t.


Szemelvények a PEN-es túlélő túra megkerült, sáros naplójából

varnagyszabolcs 2010.04.22.

Reggel nyolckor még nem gondoltuk volna, hogy a túlélő túrát a diákrektor-vetélkedő szervezői komolyan gondolták. A feszengés kilenc után kezdődött, amikor világossá vált: ez nem egy játék humoros neve, hanem az egyetemisták tényleg be lesznek eresztve egy térképpel és egy iránytűvel az erdőbe. Valahogy úgy, ahogy a rossz horror-filmek kezdődni szoktak. A továbbiakban a PEN hivatalos stábjának naplójából szemezgetünk.

 

9:45

 

Miután a GPS segítőkészen közölte, hogy a puszta közepén vagyunk – a Mecsextrém Park után balra, a semmibe vezető tíz perces út után - megpillantottunk valakit. Azt hittük, csapattag, de nem. A következő pillanatban megijedtünk az erdő szélén, egy fa alatt ácsorgó örömlánytól, aki úgy nézett ki, mintha a Kör c. filmből mászott volna elő, hogy kellemes perceket szerezzen a gombát szedő bácsiknak az avarban. Kocsiba be, ablakot fel, irány tovább.

 

9:48

 

Megérkeztünk a kulcsosházhoz. A csapatok épp megkapták a túléléshez szükséges felszerelésüket: egy karton ásványvizet, egy térképet és egy iránytűt, majd kedvesen be lettek hajtva az erdőbe, hogy megtalálják mind a hat ellenőrzőpontot.

  

9:52

  

Stábunk úgy döntött, a PEN in Black csapatának kalandozásait fogja dokumentálni. Ez nem bizonyult egy különösebben bölcs dolognak, ugyanis a jogi karon nem tanítanak térképolvasást. No és persze a jogászok által oly kedvelt koccintós sem kedvezett a túlélő képességeiknek. De félelemre semmi ok, mint ahogy később kiderült, a többi csapat sem rendelkezett a túléléshez szükséges képességekkel.

 

9:53

 

Vidáman, a sárban ugrándozva elindultunk egy erdei úton, majd egy másikra váltottunk, majd megint egy másikra. Az erdőben síri csend, rajtunk kívül mások sehol.

 

10:35

 

A hegyről lefele jövet belefutottunk a PENyshan klánba. Ők is eltévedtek. Ők sem tudják, merre kell menni. Szerintük az az irány a jó, ahonnan mi jöttünk. Szerintünk nem, de nem hittek nekünk.

 

10:45

 

Kiderült, hogy a térkép hátulján szerepel az ellenőrző pontok helyes felkeresési sorrendjének listája. De ez nem aktuális, hiszen a kijelölt útvonal hollétéről fogalmunk sincs. Viszont azt már tudjuk, milyen irányban kell a térképet tartani.

 

10:55

 

Megtaláltuk az egyik ellenőrző pontot. A hármas számút. Ekkor rövid időn belül több megvilágosodás is ért minket. Egyrészt rájöttünk, hogy egy bő három kilométeres kör után az eredeti kiindulási pontunktól kb. 500 méterre vagyunk épp. Másrészt, mivel nem tartottuk a helyes sorrendet, így nem is hajthattuk végre az ottani, roppant szadista feladatot.

 

10:57

 

Könnyes búcsút vettünk a PEN in Blacktől, hogy az ellenőrző pontot felügyelőket faggassuk a feladatokról. Nem tudjuk, ki állította őket össze, de biztos, hogy nem a részeg fesztiválozókra lettek kitalálva. És kicsit perverzek is. Lényegében a legtöbb megmérettetés első lépése, hogy bekötözik a tagok szemét, majd utána mindenféléket csináltatnak velük: vakon sátrat kell felállítaniuk, labdákat kell kerülgetniük és irányítaniuk is kell egymást. Farönkökből és deszkából hegylakó egyiptomiak módjára guruló tutajt kell építeniük, amin ülve eljuthatnak a göröngyös talaj A pontjából B-be, de olyan hely is akad, ahol három deszka segítségével kell egymást emelgetni és hurcolászni. Ekkor már, bő egy órányi bolyongás után azon sem lepődtünk volna meg, ha közlik velünk, hogy bónuszfeladatként egy közeli barlangban kell egymás megkötözését folytatunk.

 

11:02

 

Megtudtuk, hogy az első ellenőrzőpont, amit kínkeservesen, tíz-tizenöt perc helyett mindössze egy óra leforgása alatt megtaláltunk igazából a legegyszerűbb. A hatodik pont például rajta sincs a térképen. Mindeközben az erdő teljesen kihalt, mi pedig komolyan elkezdtünk aggódni a csapatok holléte felől.

 

11:05

 

A feladatokban segédkező fiú nem érti, miért okoz ekkora gondot az egyetemistáknak a helyszínek megtalálása, hiszen ő az éjjel nem tudott aludni, ezért két haverjával kijött és zseblámpákkal megtámogatva bejárták a terepet. Bár próbáltunk, de erre nem tudtunk mit reagálni.

 

11:07

 

Rádión a szervezők kommunikációjából kiderült: még nem volt olyan csapat, aki teljesített volna akár egy feladatot is. De alig akadtak olyanok, akik egyáltalán megtalálták a kijelölt helyek bármelyikét.

 

11:08

 

Egy másik ellenőrzőpont felé vesszük az irányt, amihez állítólag csak pár száz métert kell a dzsumbujon keresztül vágni, hátha ott nagyobb szerencsénk lesz.

 

11:15

 

A PENthouse lányai betoppantak és elkezdtek megoldani egy feladatot, mi pedig rövid üdvrivalgás és forgatás után inkább megpróbálunk kikeveredni az erdőből.

 

11:30

 

Visszataláltunk a kulcsosházhoz. A főszervező bácsinál a csapatok holléte felől érdeklődtünk, mire megtudtuk, hogy voltak páran, akik feladták volna a versengést és már ideje korán visszajöttek. De ilyen egyszerűen nem lehetett a túlélő túrát megúszni, ezek a csapatok vissza lettek parancsolva a fák közé.

 

11:31

 

A főszervező bácsi sem érti, miért nem tudnak maximum három óra alvás után, még mindig részegen tájékozódni az erdőben az egyetemisták. Szerinte többet kellene a természetben lenni.

 

11:33

 

Kicsit lelkiismeretfurdalásunk van, de azért kocsiba szállunk és visszamenekülünk a civilizációba. Oda, ahol nincsen sár és vadakat csak lelőve és felszolgálva látunk, a tányérunkon. De ami még fontosabb: oda, ahol működik a GPS és kedves női hang figyelmeztet, hogy forduljunk meg, ha a sarki korhadt bükknél nem kanyarodtunk le balra.

 

13:35

 

Két órával később járunk. Operatőrünk kapott egy telefonhívást: a Pollackos csapat megtalálta az első ellenőrzőpontot! Bár boldogak voltak emiatt, de némi kétségbeesést is ki véltem szűrni a hangjukból.

 

14:45

 

Elvileg már megebédeltek a csapatok. Én kételkedem benne, hogy egyáltalán sikerült kikeveredniük az erdőből. Azoknak pedig, akik a nap folyamán pontokat szereztek, tiszta szívből gratulálok. A diákrektor-választás legnehezebb feladata volt a mai, úgyhogy este együttérzőn veregessétek meg a versengésben résztvevők vállát és hívjátok meg őket valamire, mert megérdemlik.

 

Várnagy Szabolcs 


Tehetségek zsűriszemmel

?

baraczka 2010.04.22.

A zenekari tehetségkutató egyik zsűritagja, Dobos Csabi osztja meg velünk a nyolc döntősről szerzett első benyomásait. A PEN alatt zajlik a döntő a Pécs2010 színpadon minden nap 19:40-től. Gyertek és szavazzatok a kedvencetekre, hiszen a közönség szavazatai alapján közönségdíjat kap a legtöbb voksot kapó zenekar!

 

A tavalyi, már eleve erős kezdéshez képest idén még egy fokkal izgalmasabb, színesebb felhozatalt láthattunk a Szenesben. A verseny alatt már nagyjából látni lehetett, hogy mely együttesek azok, akik megérdemlik a döntőbe jutást, de még így is iszonyú harcok mentek a szavazatok összeszámlálásakor.  

Second Avenue: az első este legjobb produkcióját láttuk tőlük. Még nem tudtuk mit fognak játszani, de már a megjelenésükön érezni lehetett, hogy tetszeni fog a koncertjük. Így is történt.  

Armenise: ha rangsorolni kellett volna a továbbjutókat, akkor ők biztos, hogy a dobogón landolnak. Az énekes született vezéregyéniség, mintha az anyatejjel együtt szívta volna magába, hogyan kell viselkedni a színpadon. Hétszentség, hogy a PEN-en is hatalmas bulit fognak csapni. 

PoeJass Project: az első igazi jazz performance, amit láthattunk a tehetségkutató történetében, és mindjárt nagyon magasra tették a lécet. Már az első taktusnál lejött, hogy mennyire jók, noha alig pár koncertet adtak pályájuk során. Órákon át tudtuk volna hallgatni őket.  

Folk Fellows: keserédes, lágy folk-country. A stílus amerikai hagyományait olyannyira jól ismerik, hogy előadásukra a nagy elődök is elégedetten bólintottak volna. Egy percig sem volt kétséges, hogy továbbjussanak-e.  

Pieris: a francia sanzonok cigarettafüstös világát hozták magukkal és babonáztak meg vele a közönséget könnyed magabiztossággal. Még van mit tanulniuk, és rengeteg dalt kell kiszenvedni magukból, de az irány, amit belőttek, nagyon jó, hosszú távon rengeteg lehetőség van bennük.  

Derültégből: ők rap-nek mondják, de inkább beszéd-ének, amit a frontemberek csinálnak. A zene laza, bólogatós funky-pop-rock, különösebb meglepetések nélkül, de összességében mégis érezhető volt rajta valamiféle báj, ami nem hagyott nyugodni. 

The Three Teadies: a ska-reggea univerzumból több csapat is megmérettette magát, ők azonban messze lepipálták mindegyiket. Az énekes színpadi jelenléte eszméletlenül jó volt, olyan karakter, aki két négyzetméteren is úgy mozog, mintha egy hatalmas színpadon táncolna fel-alá. 

Bleeding Pink: a legtöbb vita velük kapcsolatban hangzott el. Egyesek szerint semmi eredeti nincs abban, ha valaki kizárólag feldolgozásokat játszik, pedig igen, van, hogy ilyenkor születik egy teljesen egyedi produkció, aminek valahol sorsszerűen ki kellett robbannia a levegőből. Ők ilyenek.

A Tehetségkutató programja:

PÉCS2010 SZÍNPAD

Bleeding Pink április 21. 19:40
Folk Fellows április 21. 20:15
Poe Jazz Project április 22. 19:40
Pieris április 22. 20:15
The Three Teadies április 23. 19:40
Derültégből április 23. 20:15
Armenise április 24. 19:40
Second Avenue április 24. 20:15

 


A Mecsek túloldalán - Elvesznek-e a diákrektor csapatok?

?

GaTa 2010.04.22.

Hát, nagy nehezen, de megérkeztünk a Wolf József Turistaházhoz. Igaz, a beígért négy busz helyett csak kettő jött, és azok is eltévedtek az első körrel, így a második forduló 11 órára ért föl, de legalább itt van mindenki!

Megkaptuk az eligazítást, előzetes kárbecsléssel számolva kb. a csapatok felét a speciális mentők fogják lehozni a hegyről, mert minden városi gyermek úgy el fog tévedni az erdőben, mint Jancsi és Juliska.

Nos, akkor kezdődjék a tájékozodó túra, aztán, ha minden égi ember úgy gondolja, még jelentkezni fogok a frontról.

 

12:44

Túl két eltévedésen, rossz irányba forduláson, végre elértük a B4-es ellenőrzőpontot, ahol közölték velünk, hogy az MK-sok utolértek bennünket, emiatt nem csinálhatjuk meg a feladatunkat, 0 pont. Hát anyátok, mármint az ottani szervezőknek, nem az MK csapatának!

Most a B5-ön szív a csapat, mert kb. 200m-es akadálypályán kell átjutnunk úgy, hogy mindenkinek a szeme be van kötve, és egy ember instruál. Eddig mínusz húsz ponton áll a PENdragon, úgyhogy marhajók vagyunk!!!

A jogászok már az elején elhagyták a csapatuk felét, a többiekről semmi hír, a PENésszel, és a Vasmacskákkal találkoztunk eddig igazán. A vaddisznók egyelőre kevésbé tevékenyek.

 

15:52

 

Nos, eddig úgy néz ki, hogy mindenki túlélte, bár a százalékos összesítés még tart, az első forduló már elindult a buszokkal. Voltak vicces feladatok (pár eszközből rakj össze egy valamit, amivel kimented a csapattársadat a fertőzött területről), kevésbé viccesek (vakon ne lépj rá a fűben a színes - zöld, bémeg, zöld! - labdákra), meg egyéb ilyenek, a végére pedig a PENdragon abszolút pluszponttal teljesítette az utolsó etapot!

Kis bográcsozás, finom pincepörkölt, és a La Fanfare is elkezdett muzsikálni, a hangulat is kezd fölpörögni, bár alkohol, az sajna nincs.

Lassan indulunk haza, a pólókat most osztják, és a Metálcicák megkapták a rózsaszínűeket, úgyhogy rokk!!!!

 

Vidó a hegyről


Belecsapunk

zenendroll 2010.04.21.

Az év legelső fesztiválja, a PEN eme szerdai napon, délután négy órai kezdettel a diákrektor csapatok őrületes felvonulásával kezdődik. Az este további részében a könnyed műfajoké a terep. Francia utcazenészek és a magyar alternatív zenei világ nagyjai gondoskodnak a szórakozásról.

Fiatalok, különös hacukák, és őrületes zsivaj vár a rutinos PENelőkre és a gyanútlan pécsiekre a Barbakánnál, ugyanis a diákrektorcsapatok hivatalos bemutatkozása délután négy környékén itt kezdődik. A kötelező ünnepélyes megnyitók, és a kevésbé ünnepélyes, ellenben igen vicces diákrektori programbeszédek után indul a menet a Bőrgyárba, amit a 2008-as közönségkedvenc, a La Fanfare en Petard kísér utcazenéjével.

 

A nap további programja is tökéletesen megfelel a fesztiválhangulat bemelegítéséhez, bár mindenképpen a könnyedebb, alternatív műfajok kerülnek előtérbe. Ennek megfelelően nem hiányozhatnak a programról a hazai kedvencek sem, mint a Kiscsillag és a Heven Street Seven. Ezen kívül két francia együttes is feltűnik a színen. A Les Touffes Kretiennes zenekar az EHÖK-EFOTT színpadon játszik éjjel negyed egytől. A kedélyek felcsigázása végett róluk annyit elég is tudni, hogy tagjai olyan bandákból kerülnek ki, mint például a Babylon Circus, Les Chevals, Raoul Petite. A keresztény muffok bámulatos módon ötvözik a műfajokat és alakítják saját képükre az ismert slágereket. Eddigi koncertjeik alapján garantáltan beindítják a lábadat, és ha már ez megtörtént, érdemes ott maradni az Irie Maffie Sound System dancehall, reggae és rubadub ritmusaival tarkított, hajnalig tartó buliján.

Ezzel nagyjából egy időben háromnegyed tíz környékén az A38 színpadon egy másik francia csapat szerepel. A Zenzile-nek keresztelt zenekar igen markáns hangzása a jazz, soft rock, folk, pop műfajok mixeléséből származik. Muzsikájuk különc és egyszerű, így várhatóan egy igen kellemes koncertben részesülnek az arra járók.

 

A tehetségkutatókra háromnegyed nyolcas kezdéssel kerül sor minden nap a Pécs2010 színpadon. Elsőként a Bleeding Pink csap a húrokba, utána pedig a Folk Fellows. Ennél nagyobb kontraszttal nem is kezdődhetett volna a döntő: metál hangzásban előadott tömegslágerek és az amerikai fehér népzene csap össze. A későbbiekben is marad a pécsi családias atmoszféra, hiszen fellép Eszter&GumiZsuzsi majd a repertoárt a Singas Projekt zárja éjjel kettő környékén.

 

Az off-programok tíz körül kezdődnek, melyeket a Red Bull Partycsarnok biztosít a gyár egy régi, eddig ki nem használt épületének a földszintjén. Ugyanezen a helyszínen, egy szinttel feljebb találhatjátok meg a Silent Discot, ahol fülesekkel a fejeteken bulizhattok. Az egyik vonalon a Space Inhalerz formáció négy dj-je dubstep, minimal, illetve techno mixekkel elégíti ki az elektronikus műfajok kedvelőinek igényeit. A másikon Dj Palotás Csabi keveri az alternatív zenei slágereket.

 

Mivel ezen a héten kerül sor a Kritikus Tömeg biciklis felvonulásra is, nem túl meglepő, hogy sok gondot fordított a szervezőgárda a bringásokra. Csepel Gold Sprint Ring, VeloSophie élményszervíz és kerékpárkölcsönző is kitelepül a Bőrgyárba. Azoknak sem kell aggódniuk, akik kapásból bicajjal érkeznek, hiszen külön tárolót is találhatnak a bejáratnál, hűséges őrrel, de azért a lakatokat se hagyjátok otthon. Így felhőtlen maradhat az iszogatás, szórakozás. Már csak a jó idő miatt kell szurkolni.

 


Drunkul-a-klán

zenendroll 2010.04.20.

Vámpírhordák lesik prédáikat a PEN-en. Vigyázzatok velük, ugyanis ők az átlagosnál ínyencebb falatokra buknak: azokat kóstolják meg előszeretettel, akiknek a vér-alkohol szintje jól láthatóan az egekben jár. Ilyenekből pedig az egyetemi napokon feltehetően nem lesz hiány.

Az alkohol kedvező hatásainak listáját a PEN diákrektor-csapatai nagyjából a duplájára növelték. Legújabban azt derítették ki, hogy az ital meg tudja menteni a vámpírokat a szörnyű, tüzes haláltól. Persze, pusztán az alkohol a vérivás szükségességétől nem szabadítja meg őket, de rájöttek, hogy ha szeszt is kevernek az amúgy igencsak kötött diétájukba, nappal is mutatkozhatnak.

 

Bizony, már a világosban sem lehetünk biztonságban. Igaz, némi előnyt azért kaptak a leendő táplálékok: ahhoz, hogy a vámpírok szürkület előtt a nyílt terepen mutatkozhassanak, minimum enyhén spicces állapotba kell kerülniük. Hiszen, ha nincs bennük alkohol, nincs védelem. Bár, mint megtudtuk, az esetleges mozgáskoordinációs problémák ellenére sincs valami nehéz dolguk. A vámpírlányok láttán a legtöbb kiszemelt áldozatnak esze ágába sem jut menekülni, sőt, inkább beáll könyörögni egy harapásért.

 

A közgazdászok már a tavalyi PEN után felvetették, hogy idén vérszívó fenevadaknak kellene lenniük és hónapokat töltöttek vámpíros filmek nézésével, így már szakértői a témakörnek. Ez meg is látszik gótikus szerelésükön, a tényleg hegyes fogaikon, valamint a hatékonyságukon, ahogy pillanatok alatt, fondorlatos cselekkel és mély dekoltázsokkal be tudják cserkészni az áldozataikat.

 

 


PENyshan klán, avagy a halhatatlansághoz a PEN-en át vezet az út

?

zenendroll 2010.04.20.

A Skót felföld messzi végéről érkezik a PENyshan klán, hogy megnyerje a PEN háborút. A tavalyi nyertes Pollackosok idén sem tesze-toszáskodnak, whiskey-vel az egyik kezükben, sörrel a másikban tűnnek fel a láthatáron. De ők nem lopakodva támadnak; csatakiáltásuk órákkal megelőzi érkeztüket.

Nagy lelkesedésük elsődleges oka, hogy a fesztiválon véghez vitt tetteikkel szeretnék kivívni halhatatlanságukat. Ugyanis a PENyshan klán otthona a skót felföld oly messzi szegletében van, hogy odáig a történelem hullámai már nem jutnak el. Tehát ezidáig nem büszkélkedhetnek hőstettekkel a tagok, hisz nem volt alkalmuk bátorságukat megmutatni. Így pedig a többi skót klán vezéreinek nincs is mit elismerniük, ami alapján a halhatatlanok névsorába felvehetnék a peremterület lakóit.

 

De most minden meg fog változni. A hegyek a „szesz!” csatakiáltástól visszhangzanak, a tavaszi szélben szárnyaikat bontogató madarak elmenekülnek, de még a medvék is inkább visszamásznak félelmükben a barlangjaikba, miközben az autentikus skót viseletükben lemasíroznak a hegyről a PENyshan klán tagjai. Hagyományos népi játékokkal edzettek a megmérettetésre, melyek között a farönkök minél messzebbre hajítása, illetve más, többnyire nehéz tárgyak és még nehezebb korsók felemelését tartalmazó feladatok szerepelnek, így a vetélytársaiknak nem lesz egyszerű dolguk, ha meg akarják akadályozni a pollackosok újabb diadalát.

 

Könnyen meg fogjátok ismerni őket, hisz skót szoknyás férfiakat ritkán látni a PEN-en, ha pedig a közelükbe kerültök, ügyeljetek rá, hogy legyen a kezetekben valami, amivel koccinthattok.

 


Űrlényvadászok a Rocksertés nyomában - PEN in Black

?

zenendroll 2010.04.19.

Űrlények parkoltak a belváros közepére beazonosított, Kocc-1 névre hallgató repülő objektumukkal és kijelentették: addig nem mennek sehova, amíg nincs meg a boruk. A helyzetet megoldandó a jogi kar elit alakulata is kiszáll a PEN-re, hogy rendet tegyen.

A Kocc-1 legénységét gülü szemű, csápos földönkívüliek és bájos űrlényinák alkotják, akik pusztán folyadékon élnek. Koccintós boron, egész pontosan, amit a Rocksertés eddig tisztázatlan körülmények között meglovasított tőlük. Ám bennfentes információk alapján úgy sejtik, a tettes a PEN-en lesz megtalálható, így nincs más választásuk, a szomszédos galaxisból hozzánk látogatóknak is oda kell menniük, ha az ügy végére akarnak járni.

 

Szerencséjükre segítségükre siettek a PEN in Black ügynökei. Rufusz, az űrlények italkancellára alkut kötött G ügynökkel, a fekete ruhások vezérével, így a jogi kar eddig titokban tartott csapata minden tudását beveti majd, hogy a tolvaj nyomára bukkanjon. Az operáció egyik alvezéréül V ügynököt, a retoxikációs bizottság osztályvezetőjét tették meg, de a felállást erősíti B ügynök is, ismertebb nevén a patacsi rém, aki az ügyosztály véletlen felfedezettje. Rátermettségére egy presszóban figyeltek fel és biztosak benne, hogy az ott szerzett szakértelme a mostani akció során is kulcsfontosságú lesz.

 

Mint láthatjuk, nem csak az embereket hozza egymáshoz közelebb a PEN – és a bor – hanem az egész pángalaktikus közösséget. Ha űrlényeket láttok, nyomjatok egy pohárnyi száraz fehéret a kezükbe, hogy kibírják addig, amíg az éltető italukat visszaszerzik!