Izgalmas zenekarok a PEN-en I: Isten Háta Mögött, Skru

?

zenendroll 2010.03.12.

Az ismert és közkedvelt nagy nevek mellett (Kiscsillag, 30Y, Bëlga, stb.) sok kevésbé ismert, ám izgalmas és színvonalas zenekar is lehetőséget kap a Pécsi Egyetemi Napokon. Sorozatunkban őket mutatjuk be; az első körben két kitűnő metál formációt.


Isten Háta Mögött


Az Isten Háta Mögött azon bandák egyike, melyet nem igazán lehet bekategorizálni. 1999-ben alakultak és pályafutásuk során olyan irányzatokat mostak össze, melyek említésétől a hagyományosabb metál-rajongók hátán feláll a szőr. A magyar alternatív rock által ihletett dalszövegek és a gyakran elnyújtott, magas hangú ének alatt a stoner-rockra jellemző, mélyre hangolt gitárokat hallhatunk, melyek egy pillanat alatt csapnak át matek-metálos, hajszál pontosan játszott, gyors riffekbe.

Egyszer a pop világból merítenek a Tankcsapda feldolgozásukkal, majd egy Vágtázó Halottkémek dalt értelmeznek újra, ám mindeközben meg tudják őrizni a rájuk jellemző eklektikus stílusukat. Kétszer is elnyerték a HangSúly – Hungarian Metal Awards legjobb albumának járó díjat, egyszer pedig a legjobb szerzői kiadásét és legjobb produkcióét is bezsebelték. Aki még nem látta őket, egy meglehetősen szürreális, egy pillanatig sem unalmas zenei utazásra számíthat.
 

Skru


A Skru több szempontból is kilóg a hazai bandák sorából. Egyrészt magyar nyelven művelik a modern metált, ami ritkaságszámba megy, másrészt az átlagosnál jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a mondanivalójukat minél igényesebben és sokszínűbben tolmácsolják. Ennek bizonyítéka, hogy amellett, hogy a legújabb albumuk ingyenesen letölthető, a honlapjukon számaik mellett egyedi grafikákkal és kommentárokkal is ellátják a rajongókat a dalszövegek mellett.

Az okosan felépített netes megjelenés mögött mondanivaló is akad. Szövegeik nem politikai töltettel rendelkeznek, ellenben többek között az öntudatosság, a társadalmi szerepvállalás fontosságát hangsúlyozzák, hogy az emberek ébredjenek fel a zombiállapotból és kezdjenek el gondolkozni. Bár csak 2008-ban alakultak, de a legtöbb tag hosszas zenei múltra tekint vissza és Skru-val is felléptek már figyelemre méltó helyeken, például a Pecsában, az In Flames előzenekaraként. Tehát a metál szcénában is akad városunkból olyan banda, akikre büszkék lehetünk. A stílus iránt kicsit is érdeklődőknek a stáb megtekintésüket kötelező jelleggel ajánlja.

PEN ügynökség – Várnagy Szabolcs


A bejegyzés trackback címe:

https://blogsertes.blog.hu/api/trackback/id/tr671833687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.










süti beállítások módosítása