Szemelvények a PEN-es túlélő túra megkerült, sáros naplójából

varnagyszabolcs 2010.04.22.

Reggel nyolckor még nem gondoltuk volna, hogy a túlélő túrát a diákrektor-vetélkedő szervezői komolyan gondolták. A feszengés kilenc után kezdődött, amikor világossá vált: ez nem egy játék humoros neve, hanem az egyetemisták tényleg be lesznek eresztve egy térképpel és egy iránytűvel az erdőbe. Valahogy úgy, ahogy a rossz horror-filmek kezdődni szoktak. A továbbiakban a PEN hivatalos stábjának naplójából szemezgetünk.

 

9:45

 

Miután a GPS segítőkészen közölte, hogy a puszta közepén vagyunk – a Mecsextrém Park után balra, a semmibe vezető tíz perces út után - megpillantottunk valakit. Azt hittük, csapattag, de nem. A következő pillanatban megijedtünk az erdő szélén, egy fa alatt ácsorgó örömlánytól, aki úgy nézett ki, mintha a Kör c. filmből mászott volna elő, hogy kellemes perceket szerezzen a gombát szedő bácsiknak az avarban. Kocsiba be, ablakot fel, irány tovább.

 

9:48

 

Megérkeztünk a kulcsosházhoz. A csapatok épp megkapták a túléléshez szükséges felszerelésüket: egy karton ásványvizet, egy térképet és egy iránytűt, majd kedvesen be lettek hajtva az erdőbe, hogy megtalálják mind a hat ellenőrzőpontot.

  

9:52

  

Stábunk úgy döntött, a PEN in Black csapatának kalandozásait fogja dokumentálni. Ez nem bizonyult egy különösebben bölcs dolognak, ugyanis a jogi karon nem tanítanak térképolvasást. No és persze a jogászok által oly kedvelt koccintós sem kedvezett a túlélő képességeiknek. De félelemre semmi ok, mint ahogy később kiderült, a többi csapat sem rendelkezett a túléléshez szükséges képességekkel.

 

9:53

 

Vidáman, a sárban ugrándozva elindultunk egy erdei úton, majd egy másikra váltottunk, majd megint egy másikra. Az erdőben síri csend, rajtunk kívül mások sehol.

 

10:35

 

A hegyről lefele jövet belefutottunk a PENyshan klánba. Ők is eltévedtek. Ők sem tudják, merre kell menni. Szerintük az az irány a jó, ahonnan mi jöttünk. Szerintünk nem, de nem hittek nekünk.

 

10:45

 

Kiderült, hogy a térkép hátulján szerepel az ellenőrző pontok helyes felkeresési sorrendjének listája. De ez nem aktuális, hiszen a kijelölt útvonal hollétéről fogalmunk sincs. Viszont azt már tudjuk, milyen irányban kell a térképet tartani.

 

10:55

 

Megtaláltuk az egyik ellenőrző pontot. A hármas számút. Ekkor rövid időn belül több megvilágosodás is ért minket. Egyrészt rájöttünk, hogy egy bő három kilométeres kör után az eredeti kiindulási pontunktól kb. 500 méterre vagyunk épp. Másrészt, mivel nem tartottuk a helyes sorrendet, így nem is hajthattuk végre az ottani, roppant szadista feladatot.

 

10:57

 

Könnyes búcsút vettünk a PEN in Blacktől, hogy az ellenőrző pontot felügyelőket faggassuk a feladatokról. Nem tudjuk, ki állította őket össze, de biztos, hogy nem a részeg fesztiválozókra lettek kitalálva. És kicsit perverzek is. Lényegében a legtöbb megmérettetés első lépése, hogy bekötözik a tagok szemét, majd utána mindenféléket csináltatnak velük: vakon sátrat kell felállítaniuk, labdákat kell kerülgetniük és irányítaniuk is kell egymást. Farönkökből és deszkából hegylakó egyiptomiak módjára guruló tutajt kell építeniük, amin ülve eljuthatnak a göröngyös talaj A pontjából B-be, de olyan hely is akad, ahol három deszka segítségével kell egymást emelgetni és hurcolászni. Ekkor már, bő egy órányi bolyongás után azon sem lepődtünk volna meg, ha közlik velünk, hogy bónuszfeladatként egy közeli barlangban kell egymás megkötözését folytatunk.

 

11:02

 

Megtudtuk, hogy az első ellenőrzőpont, amit kínkeservesen, tíz-tizenöt perc helyett mindössze egy óra leforgása alatt megtaláltunk igazából a legegyszerűbb. A hatodik pont például rajta sincs a térképen. Mindeközben az erdő teljesen kihalt, mi pedig komolyan elkezdtünk aggódni a csapatok holléte felől.

 

11:05

 

A feladatokban segédkező fiú nem érti, miért okoz ekkora gondot az egyetemistáknak a helyszínek megtalálása, hiszen ő az éjjel nem tudott aludni, ezért két haverjával kijött és zseblámpákkal megtámogatva bejárták a terepet. Bár próbáltunk, de erre nem tudtunk mit reagálni.

 

11:07

 

Rádión a szervezők kommunikációjából kiderült: még nem volt olyan csapat, aki teljesített volna akár egy feladatot is. De alig akadtak olyanok, akik egyáltalán megtalálták a kijelölt helyek bármelyikét.

 

11:08

 

Egy másik ellenőrzőpont felé vesszük az irányt, amihez állítólag csak pár száz métert kell a dzsumbujon keresztül vágni, hátha ott nagyobb szerencsénk lesz.

 

11:15

 

A PENthouse lányai betoppantak és elkezdtek megoldani egy feladatot, mi pedig rövid üdvrivalgás és forgatás után inkább megpróbálunk kikeveredni az erdőből.

 

11:30

 

Visszataláltunk a kulcsosházhoz. A főszervező bácsinál a csapatok holléte felől érdeklődtünk, mire megtudtuk, hogy voltak páran, akik feladták volna a versengést és már ideje korán visszajöttek. De ilyen egyszerűen nem lehetett a túlélő túrát megúszni, ezek a csapatok vissza lettek parancsolva a fák közé.

 

11:31

 

A főszervező bácsi sem érti, miért nem tudnak maximum három óra alvás után, még mindig részegen tájékozódni az erdőben az egyetemisták. Szerinte többet kellene a természetben lenni.

 

11:33

 

Kicsit lelkiismeretfurdalásunk van, de azért kocsiba szállunk és visszamenekülünk a civilizációba. Oda, ahol nincsen sár és vadakat csak lelőve és felszolgálva látunk, a tányérunkon. De ami még fontosabb: oda, ahol működik a GPS és kedves női hang figyelmeztet, hogy forduljunk meg, ha a sarki korhadt bükknél nem kanyarodtunk le balra.

 

13:35

 

Két órával később járunk. Operatőrünk kapott egy telefonhívást: a Pollackos csapat megtalálta az első ellenőrzőpontot! Bár boldogak voltak emiatt, de némi kétségbeesést is ki véltem szűrni a hangjukból.

 

14:45

 

Elvileg már megebédeltek a csapatok. Én kételkedem benne, hogy egyáltalán sikerült kikeveredniük az erdőből. Azoknak pedig, akik a nap folyamán pontokat szereztek, tiszta szívből gratulálok. A diákrektor-választás legnehezebb feladata volt a mai, úgyhogy este együttérzőn veregessétek meg a versengésben résztvevők vállát és hívjátok meg őket valamire, mert megérdemlik.

 

Várnagy Szabolcs 


A bejegyzés trackback címe:

https://blogsertes.blog.hu/api/trackback/id/tr501942975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csüngürü Büngürü 2010.04.22. 18:11:56

Nem teljesen hiteles..:P Ráadásul mi (Pen y Shan) végeztünk elsőként. :P

varnagyszabolcs 2010.04.22. 19:39:39

szóval ti csak aljas módon elveszettséget színleltetek, amikor találkoztunk? cseles d:

Csüngürü Büngürü 2010.04.22. 22:01:36

Nem, valóban eltévedtünk, hála a hibás térképnek, és a rossz utasításnak, DE az első pontot megtaláltuk kín keservesen, onnantól meg pikk pakk végignyomtuk az állomásokat. Volt ahol, 4 perc alatt kész voltunk, de átlagosan a legtöbb helyen 15 percet vártunk, hogy tovább mehessünk. :)










süti beállítások módosítása